Jul-i-Kalender 2016 – Flaska 1

Äntligen är det juli igen. Idag börjar whiskykalendern Jul-i-Kalender 2016.

Idag börjar vi prova flaska nummer 1, anteckna så ni kommer ihåg tills i morgon, eller spara en skvätt så de två flaskorna kan ställas mot varandra. Vill ni skriva vad ni tyckte om kvällens whisky är alla kommentarer välkomna. Här finns spridning från nybörjare till proffs så ingen kommentar kan vara fel.

I morgon kommer ett nytt inlägg upp med lite text om dagens flaska, när ni skriver en kommentar på söndagen kommer ett mail i retur till er med en länk som avslöjar vad ni druckit i helgen. Får se om någon kan pricka vilken av första helgens två flaskor som är från Skottland eller annat land?

0702302202

Flaska 1 – Millstone Sherry Cask 12 Ã…R - Tillverkad i Nederländerna

1976 startar Fred och Hélène van Zuidam destilleriet med familjens namn och börjar tillverka likör och genever. Barnen Patrick och Gilbert har också varit delaktiga i företaget sedan starten och har idag ledande roller inom familjeföretaget Zuidam Destillers, beläget i staden Baarle-Nassau på gränsen till Belgien.

Sonen Patrick är whiskyentusiasten i familjen som tagit whiskydestilleringen till familjeföretaget och så sent som 1996 började de första experimentella destillaten läggas på fat. Millstone är Nederländernas första whisky och genom noggrant urval av råvaror, små kopparpannor och ett varmt och torrt klimat tillverkas whisky som utvecklas väldigt fort, mellan 4-6% avdunstar från Zuidams lagringshus varje år vilket motsvarar att änglarna tar 125 liter whisky per dag!

Millstone Sherry Cask är först lagrad 8 år på Amerikanska ekfat och därefter 4 år i väldigt gamla oloroso sherry fat. Fat som byggts om från 500-600 liters fat till mindre 250 liters fat som ger mer fatkontakt för whiskyn.

Officiella noteringar:

Doft: Rika toner av söt sherry och torkad frukt som kompletteras med toner av apelsin, honung, kola och ekfat.

Smaken är rik och honungssöt med toner av sherry, kryddor och en lång eftersmak av vanilj.

Som ni ser på bilden har alla flaskor en etikett där information om fat och lagringstid är noterat för hand. Flaskan levereras också i en exklusiv trälåda.

10 svar på ”Jul-i-Kalender 2016 – Flaska 1

 1. Hallå mitt i sommaren!
  Pga jobb så öppnade jag den första mitt i natten vilket var ett klart misstag.
  Finns en parfymerad biton i doften som starkt påminner om den spanska brandyn Carlos Primero. Direkt otrevlig i min näsa, ligger något unket över det hela, typiskt sherryfat. Smakar dock mycket bättre än den luktar. Lite för söt i min smak.

 2. smakrik med lång eftersmak,doftar som bunnahabhain.något söt tycker jag.

 3. Bernstensfärgad ,klar …
  Doft . Russin fikon dadlar , nästan starkvinstoner …
  Smak. Plommon , sötma , cherry ..typ 40%..
  Kanske en Speyside ..eller en välgjord japanare !

Kommentarer inaktiverade.