Hven – Seven Stars No. 6:2 Alcor – 7 September 2018

Den 7 September 2018 kl. 10.00 släpps en ny begränsad upplaga från Spirit of Hven. Seven Stars No. 6:2 Alcor som är är nummer 6 1/2 i serien Seven Stars. Där whiskyn lagrats dels på amerikanska och europeiska ekfat. Whiskyn är buteljerad i 45% styrka och släpps i en begränsad upplaga om 3642 flaskor, vilka alla har vaxats och numrerats för hand.

Lite kul info är att denna whisky var ämnad för längre slutlagring av 6:1 Mizar men resultatet blev inte som önskat så receptet fick hjälp av whisky lagrad på Italienska vinfat, olorossofat och fat som tidigare innehållit Hven Vodka.

Hven Seven Stars No. 6:2 – släpps den 7 september 10:00 med beställningsnummer 40256-02 på Systembolaget och kommer att kosta 795 kr (500ml)

Noteringar:

Första dofterna som slår mig är läder och lakrits, en lite ovanlig men spännande doft som lockar till att fortsätta dofta för att försöka komma djupare och förbi första dofterna, då kommer kaffe och riktigt mörk (bitter) choklad fram.

Smaken ger en läckert bitter ton ganska direkt, men lika snabbt övergår smaken till söta ektoner med en viss nyans av (behaglig) rökighet. Smaken växer i munnen och efter ett tag känns lite fräscha vintoner. Eftersmaken är lång och utvecklande.

I informationen från Hven rekommenderades att testa att vattna ner whiskyn med 1/4 vatten. Jag brukar prova ny whisky med ett par droppar vatten men inte så mycket som 1/4, men provade denna gång och doft och smak förändrades ganska markant. De bittra, lite stickiga tonerna försvann både ur doft och smak men jag tyckte samtidigt att whiskyn tappade sin spännande karaktär den hade outspädd.

ps. om ni inte vet så får alla whisky i Seven Stars serien sina namn från stjärnbilden Stora Björnen