Flaska 9

0730330230

Flaska 9 – Jura 18 – Tillverkad i Skottland – 18 år – 40% – 701 kr – nr 87334

Ön Jura på Skottlands västkust, bara 60 engelska miles fågelvägen från Glasgow har det öppna havet på ena sidan och lugna sandbukter på den andra. Men de 60 miles till storstaden känns avlägsna på en ö som består av en väg, en pub, ett destilleri och ett antal tusen hjortar. Ön har bara 200 invånare och 30 gånger fler hjortar, ca. 6-7000 enligt senaste beräkningen. Öns yta är bara 367 km2 vilket gör att det är mycket hjortar på begränsad yta.

Destilleriet på denna ö heter som ön helt enkelt och startade 1810 men fick stänga med ekonomiska bekymmer. Dagens Jura öppnade igen 1963 och bestämde sig redan då för att vara lite annorlunda än övriga whiskyskottland, de skulle tillverka och sälja både vanlig söt (sherry/bourbon whisky) och rökigare varianter som annars främst kollegorna på Islay gjorde.

Jura 18 släpptes först som en erästtare till Jura 21 och är lagrad på olorosso sherryfat och nya Amerikanska ekfat. Destilleriet har inte 18 åringen kvar som standardutgåva och har som många andra destillerier på gott och ont gått över till NAS (No Age Statement) alltså utan angiven angiven ålder. På de stora internationella whiskysidorna som Masters of Malt och The Whisky Exchange är 18-åringen slut men på Systembolaget finns den fortfarande att beställa till ett helt överkomligt pris.

Officiella noteringar

Doften är fräsch och blommig, det finns toner av krämig vanilj och tropisk frukt. Malten känns också i doften som utvecklats bra i fatet.

Smaken är kraftig men inte så intensiv, med smak av tropiska frukter och madeira, vaniljfudge finns tillsammans med en mörk nötighet.

Eftersmaken är medellång med fattoner och en liten kolaton som gör sig påmind allra sist.