Flaska 8

0724324224

Flaska 8 – Box 2nd Step #1 – Tillverkad i Sverige – Ålderslös (men i genomsnitt 4,32 år – 51,1% – 1046 kr (747 kr för 50 cl) – nr 40021

Box Destilleri i Ådalen vid Ångermanälvens strand startade byggandet av ett nytt svenskt whiskydestilleri 2010. Namnet Box har det fått med sig från det företag som fram till 1850 drev en såg på platsen, företaget tillverkade då lådämnen avsedda för export därav namnet Box.

Box whisky lagras antingen på tidigare Bourbonfat eller spanska Olorossofat. Faten byggs om för att passa box:s lagring. Olorossofaten är från början 500 liter stora och byggs om till lämpligare storlek för box och levereras med ett par liter Olorossosherry i. Sherryn hälls ut precis före faten fylls med whisky. Bourbonfaten byggs bland annat om till Box Whiskys ankare om 39.25 liter och är alltid first fill, dvs det har bara varit bourbon i faten tidigare. Gör gärna ett besök på Box hemsida där de nästan överdrivet detaljerat beskriver tillverkning och lagring av sin whisky. -> www.boxwhisky.se 

Första steget i The Second Step Collection, serien som tar vid där Early Days Collection slutar, är Box hittills rökigaste officiella buteljering. 2nd step är som tidigare buterljeringar från Box unga, de äldsta ingåendefaten är 4 1/2 år gamla, 98% av whiskyn har lagrats på 130 liters bourbonfat och 2% lagrad på hårt rostade ny amerikanska ekfat. Få destillerier är så detaljerade med sina recept:

box-recept

Ovan är hämtat från hemsidan och är bara en del av informationen där, i PDF-filen som finns länkad på sidan finns t.o.m. en fatlista på alla ingående fat i denna batch.

Men att hitta officiella noteringar om denna whisky var svårare. Men vi får förlita oss på smaken och minnet och fördjupa oss i kunskapen som Box lär ut.