Whiskymarinad

Grilla och whisky – två av mina favoritområden så varför inte kombinera dem till en spännande whiskymarinad.

Grillade fläskkarréer med whiskymarinad tillsammans med grillade tomater, champinjoner, paprika, majs och vattenmelon.

Läs mer på www.atasteofwhisky.se eller på facebook

Whiskymarinad 

  • 800 g Benfri fläskkarré (har du en gårdsbutik nära – köp närproducerat!)
  • 1/2 dl Chilisås
  • 1/2 dl Rapsolja (eller valfri annan olja)
  • 1/2 msk Flytande honung
  • 1/2 msk Soya
  • 1 msk smakrik Whisky (här kan man experimentera med olika fatlagringar och rökighet, jag hade Tallisker Dark Storm i vid denna grillning)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Ett par drag nymald svartpeppar och vitpeppar (ungefär 1/2 – 1 krm av varje)
  • En nypa flingsalt (ungefär 1/2 tsk)
  • Chiliflakes efter behag (jag hade ungefär 2 krm, kan bytas ut mot färsk chili om man vill ha mer hetta i marinaden)

Blanda alla ingredienser i en bunke, lägg hälften av köttet i en påse och häll på marinaden. Lägg i resterande kött och förslut påsen väl. Blanda runt marinaden i påsen, massera in marinad i varje köttbit och låt den ligga i kylskåp en stund. Helst ett par timmar – men om tiden inte räcker till kom ihåg att pensla köttet med överbliven marinad vid grillningen.

Oavsett om du grillar med Gasol eller Kol, tänd grillen i god tid innan. Använd en termometer och börja mät i den tjockaste delen på köttet så fort du fått grillyta på båda sidor av köttet. Benfri fläskkarré måste komma över 70 grader på grillen för att vara klart, har ditt kött fortfarande benet kvar behöver det komma upp mot 80-85 grader men tänk på att temperaturen ökar ett par grader efter du tagit köttet från grillen.

A Taste of whisky genomför två gånger per år onlineprovningar med whiskykalender. En sommarkalender (jul-i-kalender) och en i december som en julkalender för vuxna, 24 st 3cl whisky numrerade och anonyma tills man skrivit en kommentar på denna blogg, se gärna tidigare års inlägg och gilla facebookgruppen för att inte missa när nästa kalender släpps till försäljning/bokning.