Flaska 7 & 8 – Jul-i-Kalender 2017

Slutspurt i Jul-i-Kalender 2017, näst sista helgen! Denna helg provar vi två oerhört populära whisky mot varandra. Den ena är en mycket stor producent med en lång historia inom whiskytillverkning och försäljning och med ett namn som många (tidigare) associerade med ”finwhisky” – ska bli kul att se vad ni tycker. Den andra flaskan är en favorit i tidigare whiskykalendrar – just denna buteljering har inte varit med men varje gång destilleriet varit med har lovorden varit goda.

Slainte!  //Peter

18 svar på ”Flaska 7 & 8 – Jul-i-Kalender 2017

 1. Två bra whiskysorter denna helgen.
  7. Frisk i doften och fin att titta på. Dofter av frukt blandat med hav och tång. Smakar ganska sött av olika frukter, choklad och vanilj. Denna tror vi är veckans blended.
  8. Här doftar det starkt av tång och tjära, men lite lik 7:an i doften i alla fall. Mild smak med ett sting av rök och sälta. Hittills är detta den klara favoriten.

 2. 7@n , bärnsten , kola kokos , vanilj….smaken frän, mild, .
  8an, god doft isterband , bacon …
  Smak , mild rök ..

 3. Peter 7an anonym som få ,lite spritig,
  Johnny ? Anteckn borta.?

  Peter 8an lite rök som försvann strax nån single ……..
  Johnny……?

 4. Det känns som om 7an är en bleded och 8 är en något rökigare singel malt

 5. 7:an Mycket god blended.
  8:an för en icke rökälskare så blir jag glad med 5 droppar vatten, Topp!
  Bra omgång även om jag har rätt eller fel!

 6. Bästa omgången hittills i kalendern och svårast hittills att avgöra. 7:än är fruktig och fin, smakar lite åt glenlivethållet fast inte helt. 8:an är rökig och bra, tror att detta är.veckans single.

 7. Haft födelsedagsfest här hemma idag och smaklökarna kanske inte är 100 efter några öl/vin/alkoläsk/whisky men:
  Nr 7: Väldigt anonym, tråkig och snäll: Absolut en Glen X Blended …..
  Nr 8: Snäll något rökig, lättdrucken och god….vill ha mer av den. Absolut en single.

 8. Hobba,, gillade varken 7 eller 8an fräna o spritiga.. inget för mig.
  (kan va jag som är urform)
  🙂

 9. Har varit förkyld en vecka nu så har släpat efter lite grann men nu kör vi pojkar!

  Flaska 7

  Utan vatten:
  I min näsa solklar bourbonlagring…alla goodies till doft finns där som man förväntas av detta…vanilj, smörkola, fudge, konfektyr, dock mindre blandad fruktkorg i denna än ”vanligt”…lite blommig å parfymerad nästan…intressant…hav, lugnt vatten, friskhet å fräschör likt en solig höstmorgon på nån sommarstuga nånstans…just friskhet i en whisky är lite svårt att beskriva men tänk halvkall ren frisk morgonluft som du drar in i lungorna och sen, tja, luktar på innan du far på jobbet…
  Smakmässigt betydligt strävare och aningen tjorvig i olika direktioner än vad doften först antyder…sträv arrival på tungan följt av en hint av sot och torv/gräs/jordkällare…hmmm…hyffsat lång development som hänger i ett bra tag med en sorts strävhet/ethanol mest uppe i gommen än på tungan…inte spritig men aningen het..nästan ingen konfektyr som näsan först antydde på

  Med vatten:
  Mer vanilj nu…nästan som sånna där vita, torra vaniljkuber som fanns som godis för X antal år sen, mer fokus nu på konfekt och mindre av fruktighet, liten touch av ethanol där i bakrunden nånstans, viss sötma men mer av en vaniljstångs-sötma än sockersötma
  Smakmässigt renare på nått vis, mindre het nu, betydligt lugnare med 2 droppar vatten, mer silkes-smooth, trä tränger fram efter en stund dock inte träplanka utan lite av ett mättat träfat..längre finish nu med fokus på torrhet och torkad citrus (?)

  Gissning: whisky på ca 40-43%
  Vid en första antydan på doften så skulle jag gissat på någon Glenlivet av något slag…men efter lite research så luktar å smakar den lite som en ”engineered single malt för framgångsrika män i blå kostym som efter jobbet är i en bar och pratar affärer bland bruna skinnfåtöljer med halvgrovt slitet skinn på sittdelen”
  Tänk Johnnie Walker Blue Label mina vänner…..
  Tänkte gissa på single malt Glenlivet på någon NAS som dom har, men min röst blir på blended denna gång…nån mer exklusiv Johnnie Walker..?

  Flaska 8

  Utan vatten:
  Speciell ton av torv och rök…har smakat denna smakprofil förr…luktar mer åt sot och kolade träbitar än ”torr rök”…lite saltlakrits, hav, sälta, tång, havsbris, nytjärad varm träplanka som ligger å gassar i solens värme (?), mogna päron, båt (?), vaniljtouch men i bakrunden, luktar aningen oljig och tung
  Smakmässigt större ganska ball rökpuff anländer först och hänger med under hela resans gång…sen kryper toner av aska och jävligt mörk besk citron (?) fram…vaniljen slåss för ett glorymoment men en brinnande fackla slår ner den (?) lite av en brödighet tränger fram, tänk mörk sirapslimpa och vörtbröd…finishen lämnar en torr ton av aska, träbit, vaniljkompott, aningen oljighet, lite torr och oljig på samma ggn och aningen hårdkörd, bränd 2-taktare (på ett bra sätt då…)

  Med vatten:
  Mer fräschör, mindre tung, päron och äpple växer fram (granny smith gröna, dom syrligare), hav och sjögräs (?), russin (de va intressant..), olika citrusfrukter men mer åt citron/blodapelsin, en viss sötma och vanilj typ vaniljsockerkaka (?), mindre olja och mer ”krispighet” i doften…luktar mkt bra i min snok iaf…luktar lite udda
  Smakmässigt betydligt renare, råspritens karaktär och smak känns av mer utan att kännas spritig (bra), torra äpplen, slicka-på-en-träbit-feeling (?), mosade päron och sånna där konserverade mandarinklyftor fast utan den söta lagen dom ligger i…ganska torr och krispig, röken är torrare nu å hålls mer i bakrunden (2 droppar vatten) fast klingar kvar under hela arrival-development-finish..avslutar torrt med aningen nybrunnen aska och sträva apelsiner (?)…tjusigt

  Gissning: Whisky på ca 46%…mycket distinkt och udda house-style..smakar förvånansvärt likt den Ceòbanach ja har i hyllan fast denna säkert är nån annan av sorterna…men gissar på Bunnahabhain iaf

 10. Efter att ha doftat:
  7an blended
  8an single

  Efter smakat utan och med vatten mer tveksam men står kvar vid tidigare svar

 11. Nr 7 en blended. Kan det vara Chivas Regal kanske?
  Nr 8 en singel. Gissar på en Islay-whisky, Laphroaig.

Kommentarer inaktiverade.