Flaska 1 – Whiskykalender 2017

Varmt välkomna till årets whiskykalender!

Fjärde året i rad som vi gör en whiskyresa tillsammans i december, jag vet att det finns några stammisar som varit med mig ända från början men roligt att se många nya deltagare i år. Jag hoppas ni ska gilla upplägget och årets whiskysorter.

En liten snabbrepetition: Varje dag kommer ett inlägg som detta (dock med lite kortare text) läggas upp här på bloggen. Några rader med info som ibland kan ge lite svaga ledtrådar men tanken är att man först och främst smakar blint. Vill man så kan man spara lite i glaset, skriva sin kommentar och med facit i hand fortsätta smaka och se om man ändrar sig.

För det är just så att efter en kommentar nedan får du ett mail i retur med en länk till dagens flaska med mer info om just den och destilleriet den kommer från. Första gången du skriver en kommentar måste jag godkänna den manuellt så det kan dröja en liten stund. Du kan smaka whiskyn vilken dag som helst, bara du kommenterar på rätt dags inlägg så får du rätt länk i retur. Frågetecken? Maila till info@atasteofwhisky.se

Flaska nr 1

Denna whisky benämns ofta som Sveriges mest sålda single malt, men hur blir den om den får lagras längre än standardbuteljeringen?

38 svar på ”Flaska 1 – Whiskykalender 2017

 1. Lukt: Päron och jästa plommon, påminner om Glenmorangie.
  Smak: Kryddigt, mycket ekfat, bourbontoner. God!

 2. Vaniljdoftande vackert gul med först en lite stickig smak följd av mycket rymd och sötma. Lite vatten gjorde den mycket mer lättillgänglig och behaglig. En stark trea, bra start

 3. Luktar frukt och smak av ekfat
  lite torr och sting i. Med lite vatten så fick den en lite annorlunda karaktär.En bra start av kalendern.

 4. En stark början av kalendern och då tänker jag inte bara på den något höga procenthalten som krävde några droppar vatten i glaset. Riktigt smakfull, behaglig och lättdrucken whisky.
  Kanske den inte lämnar några bestående minnen men mycket bra.
  GG är det säkert efter din enkla ledtråd 🙂

 5. Efter en två droppar vatten ,
  Doften av frukt o gräs/blommer—sommar
  kan det va från ”majorens” fat 🙂

 6. Mm, börjar bra. Doftar gott av russin och frukt, päron mest tror vi oss känna. Smakar mycket mer päron än det luktar. Känner även plommonsmak och lite sälta. Klart godkänd, får en 4:a.

  • O fy, stackare. Tyvärr finns nog ingen i kalendern jag kan rekommendera till det.

 7. Gillar styrkan så jag valde att inte spä ut den. Kändes som en typisk whisky som är perfekt till ”vardags”.

 8. Vass i början men försvann ganska omgående men tacksamt lättdrucken.
  Ställer in mig i ledet bland Glengrantarna

 9. Bra start på en fredag kväll! Blommig doft, med inslag av hö och gräs. Angenäm smak av ekfat, gräddkola, valnöt och i slutet gröna äpplen.

 10. Godkväll!
  Jag gör väl ett försök så får vi se hur sinnena återhämtat sig. Jag kan bara säga att 4 cl rågwhisky rensar vilka rör som helst. Tur att grannen är välförsedd på alla sätt.

  Doft. Päron och sprit. En touch av ingefära och brända mandlar. Såklart en stor dos av torkade aprikoser …..

  Smak. Vilken överraskning, jag får genast förstakänslan av läskeblasken Päronsoda….. sen blommar det upp toner av russin, hö, torkad frukt, färska Viktoriaplommon och massor av gräddtoffe……. tycker mig finna toner av någon
  sprit typ rom. Det finns en kort sejour av gummi men den försvinner snabbt.

  Eftersmak. Inte mycket att säga mer än att den är otroligt kort.

  Summa. Väldigt homogen whisky som är otroligt mycket bättre än den 10 åriga som jag högaktar för sin jämnhet och prisvärdhet. Sen kan man ju alltid fundera på om dom extra åren går i paritet med prislappen……

  75/100

 11. Färg/uutseende:ljusgul
  Doft: lätt rökig, päron
  Smak: mandel, vanilj, len i smaken
  Betyg: god/mycket god

 12. Intressant, doften fick mig att tänka på diverse Highlands jag testat på sistone men smaken fintade bort mig totalt. Smakade saltvatten, päron och ekplanka. Lite mildare i attacken efter vattning, men jag undrar om den inte gjorde sig bäst i standardutförande.

 13. Lite spritig men med en skvätt vatten så kom smakerna fram mera. Helt okej whiskey

Kommentarer inaktiverade.