Flaska 9 & 10 – Jul-i-Kalender 2017

Då är sista helgen i Juli nådd och de två sista flaskorna i Jul-i-kalender 2017 kvar. Hoppas ni njutit av de flesta av tidigare sorter (ser på kommentarerna att det är fler positiva reaktioner än negativa, men vet också att några precis börjat med flaska 1 & 2). Något av det bästa med whisky att det finns inga rätt och fel, det som A gillar behöver inte B tycka om alls och tvärt om.

Snart till helgens flaskor, men först en liten påminnelse. Även om det fortfarande är varmt och skönt ute – snart är det december och den 1 december börjar Whiskykalender 2017. 24 sampleflaskor, 1 varje dag precis som en julkalender, samma upplägg som med Jul-i-kalendern men lite mer att prova. Självklart behöver man inte prova varje dag 🙂

Anmälan till Whiskykalender 2017 kommer öppna i slutet av Augusti. Ni kommer hitta information här, på Facebook och på atasteofwhisky.se (ska försöka maila ut till tidigare deltagare också)

Flaska 9 & 10 – Jul-i-kalender 2017

Ni som varit med i tidigare kalendrar vet att jag brukar lägga några extra speciella whiskysorter i slutet, som en grand-finale. Men som tidigare en single malt och en blended. Har sett gissningar på den ena av dem ett par gånger i kommentarerna i sommar får se om ni prickar den rätt nu. Den andra är en whisky en bit över myndig ålder som slutlagrats på Romfat vilket jag tror kan ställa till det lite i avgörandet om Single eller Blended då Rom kan ha de söta toner som ofta finns i Blended whisky.

Stort tack till alla er som är med och delar med er av era gissningar och tankar om whisky – stort tack till er andra också som är med lite mer anonymt utan er hade inte whiskykalendrarna blivit av 🙂

Slainte!! //Peter Kärredal

20 svar på ”Flaska 9 & 10 – Jul-i-Kalender 2017

 1. 9:an har en söt doft av …luft, ek. Smakar även sött. Denna är blended, tror vi.
  10:an är unken i doften. Finns känningar av citron, mandel och päron. Smakar starkt rökigt med en touch av apelsin. Chansar på att denna är singel malt 🙂

 2. Bra avslut på kalendern flaska 9 känns som en blended och flaska 10 lite rökig måste vara en singel malt
  Tack för en bra kalender
  Ser fram emot julkalendern

 3. Jag.tänkte så.att tian är.en singel men med tanke på tipset chansar jag på att tian är single. Nian är i så fall den bästa blended jag smakat

 4. Peter 9an , smak av Conference päron, gillade inte vatren, single
  Johnny 9an ?
  Peter 10an godissmakande dyrblend spritig även efter vatten

 5. Nja, i kväll är jag kinkig och gillar inte någon av flaskorna speciellt.
  10:an verkar lite mjukare och fylligare så därför tror jag den är single, och följdaktigen är 9:an blended.
  Tack för denna jul-i-kalender.
  Nu har vi lärt oss lite nytt igen 🙂

 6. Godkväll!
  Då var vi vägs ände. Tack Peter för ännu en väl sammansatt kalender.
  Jag ser fram emot December och hoppas på mycket på den kalendern.
  Jag är småförkyld så vi får väl se hur sinnena är med ikväll.

  Flaska 9. Doft, ingen tvekan om att romfaten varit använda här. Dessutom så var dom nog inte tomma ……. massor av vanilj och blommor. Tycker mig känna en ton av lavendel och rosor, smöriga toner av kola och grädde.

  Smak. Rommen är det första som slår mig. Smörkola och vanilj med inslag av ingefärspäron fast utan ingefäran. Finns en besk ton av apelsin som övergår i väldigt jämna fattoner med lite svettigt läderbälte i avslutningen. Samtidigt så känns den rätt fräsch med en viss havskänsla. Eftersmaken ger en viss sälta
  blandat med lite tång och känsla av våt hund. Den är väldigt mild i framtoningen, känns som ganska hög ålder på denna. Dessutom finns lite av känslan att det saknas en del karaktär. Den har helt enkelt passerat 18 årsgränsen, gissar på minst 21 år. Väldigt jämn kvalitet det finns inget som spretar vare sig i näsan eller munnen.

  Flaska 10. Doft, ja någon sa unken och jag är berädd att hålla med.
  Det finns dessutom en ton av parfym ( som jag direkt ogillar). Toner av torkad frukt, korinter, rostade mandlar och lite citrus.

  Smak, här kommer en lätt lismande känsla av aprikoser och färska fikon blandat med toner av smör och sultanrussin. Päron och gula plommon med en brödighet på toppen utan att dominera. Smaken övergår i fattoner med Ljung på toppen och en del trevliga toner av malt och gammal gummistövel.
  Här är det verkligen jämnhet i smakerna på gränsen till mesighet. Jag kan tydligt känna havskänsla och en viss sälta i eftersmaken.

  Summa, ikväll är det svårt på riktigt tycker jag. Båda dessa drycker är av utormodentlig kvalitet och jag skulle gärna ha båda i skåpet .
  Jag tror nog att det är ren tur om jag gissar rätt. Båda flaskorna har en tydlig avslutning av fat och hav som jag inte har stött på i någon blend tidigare.
  Enda minuset är att 10an har en lite tråkig unken parfymerad ton i näsan, men smakar inte åt det hållet.
  Flaska 9 blend
  Flaska 10 single.

  //Tack!!!

 7. 2st fantastiska hantverk och en skall vara blended?
  En bra avslutning på juli får jag säga.2 flaskor som är välkomna i mitt skåp.

  snart är det Jul 🙂

 8. Flaska 9

  Utan vatten:
  En hel del mogna röda äpplen når näsan först tillsammans med en slags renhet (tänk kall vinterluft), päron å gröna vindruvor utan skal finns där åxå, viss vanilj finns där men fokus i denna ligger mer på blandad fruktkorg tkr jag, viss fräschör å en typ av torrhet, doftar aningen besk å nästan lite mjuk peppar och marsipan (den man köper i rosa förpackning på affärn typ Anthon Berg eller va den heter) släpar med åxå efter en del luftning
  Smak av liiiten puff av torr korvgrillarrök följt av kärv torrhet, beska tränger fram och rivna apelsinskal (som när du river dom å luktar på skalen medan ”slamsorna” fortfarande är blöta), första sekunderna ger en aningen hetta på tunga å gom men mjuknar ganska snabbt och lämnar en bakkant av vanilj och ”fräscha frukter”,smak av nån sorts grönsak som ja inte kan sätta fingret på

  Med vatten:
  Mer av allt! doftmässigt klart bättre med 2 droppar vatten, dock aningen ändrad kurs nu mer mot konfektyr/efterrätt än frukt..mer vanilj, mer mandelmassa, hint av crème brûlée (vet att jag skriver den mkt men ett bra sätt att beskriva bourbon/vanilj), trä i bakrunden, hint av mintolja (?), mintgodis, kolafudge (inte sega kolagodisar utan mer torr engelsk fudge), sjöbris, div träd å lite skog (inte säker på den men..en hint av de kanske), rumsljummen vaniljglass
  Smakar ganska torrt, lämnar bra me saliv i munnen efteråt, smakar strävare utan att vara kärv, trä finns där defenetivt, hint av tanniner, inte lika ”efterrätt” som doften antyder, går åt lite olika håll i gommen, äpplen och päron känns samtidigt som peppar kommer tillbax på efterkälken

  Gissning: whisky på ca 43-46%…tror denna är en single malt…blev riktigt svårt nu men tror inte det är en Irländsk eller Japan…hmmm… ja drar ett riktigt wildcard här faktiskt, whisky från Glenmorangie eller Longmorn kanske?

  Flaska 10:

  Utan vatten:
  Aningen smörig (inte bregott utan mer åt riktigt baksmör), lite oljig och väldigt rund i doft, lite blandade örter framgår men hålls i bakrunden, vanilj finns å vill hela tiden bryta fram men hålls kvävd känns de som, sura äpplen långt i bakrunden, finns div lukter men känns aningen instängd utan vatten, smörpopcorn (japp…), lite cookie-dough-feeling, äppel-smul-paj infinner sig efter lite luftning
  Smakmässigt finner jag denna en aning tunn till en första antydan, smakar lite träfat, lite tanniner, torrhet och kola…hmmm…tvärdör efter nåra sekunder och lämnar ett relativt kort avslut bestående av halm, torr jord, lite sälta och sand (?)

  Med vatten:
  1 droppe vatten förbättrar näsan avsevärt, kola, vanilj, varma mackor (?), smörkex (inte fika-kex utan mer åt marie-kex-med-smör-hållet), kolasås, luktar fräschare, söta äpplen och päronpuré
  Smaken mer oljig nu med en disktinkt liten bränna lååångt i bakrunden som kryper lite grann, torr besk mandarin (?), liten liten rökpuff på efterkälke nu, torra milda kryddor (?), touch av kanel å cacao, ton av rök i avslut

  Gissning: whisky på 40%…tror denna är en blended av något slag..kort avslut, kanske inte ens är från Skottland..hmmm..men känns inte Amrut eller Nikka heller..gissar jag så gissar jag garanterat fel på denna eftersom blended inte är min starka sida, så jag lämnar märke och modell osagt för helt ärligt så har jag ingen aning vilket märke denna wirre är

  Mycket bra whiskykalender för övrigt detta Peter! ja kanske blir en återkommande kund

 9. Flaska 9

  Utan vatten:
  En hel del mogna röda äpplen når näsan först tillsammans med en slags renhet (tänk kall vinterluft), päron å gröna vindruvor utan skal finns där åxå, viss vanilj finns där men fokus i denna ligger mer på blandad fruktkorg tkr jag, viss fräschör å en typ av torrhet, doftar aningen besk å nästan lite mjuk peppar och marsipan (den man köper i rosa förpackning på affärn typ Anthon Berg eller va den heter) släpar med åxå efter en del luftning
  Smak av liiiten puff av torr korvgrillarrök följt av kärv torrhet, beska tränger fram och rivna apelsinskal (som när du river dom å luktar på skalen medan ”slamsorna” fortfarande är blöta), första sekunderna ger en aningen hetta på tunga å gom men mjuknar ganska snabbt och lämnar en bakkant av vanilj och ”fräscha frukter”,smak av nån sorts grönsak som ja inte kan sätta fingret på

  Med vatten:
  Mer av allt! doftmässigt klart bättre med 2 droppar vatten, dock aningen ändrad kurs nu mer mot konfektyr/efterrätt än frukt..mer vanilj, mer mandelmassa, hint av crème brûlée (vet att jag skriver den mkt men ett bra sätt att beskriva bourbon/vanilj), trä i bakrunden, hint av mintolja (?), mintgodis, kolafudge (inte sega kolagodisar utan mer torr engelsk fudge), sjöbris, div träd å lite skog (inte säker på den men..en hint av de kanske), rumsljummen vaniljglass
  Smakar ganska torrt, lämnar bra me saliv i munnen efteråt, smakar strävare utan att vara kärv, trä finns där defenetivt, hint av tanniner, inte lika ”efterrätt” som doften antyder, går åt lite olika håll i gommen, äpplen och päron känns samtidigt som peppar kommer tillbax på efterkälken

  Gissning: whisky på ca 43-46%…tror denna är en single malt…blev riktigt svårt nu men tror inte det är en Irländsk eller Japan…hmmm… ja drar ett riktigt wildcard här faktiskt, whisky från Glenmorangie eller Longmorn kanske?

  Flaska 10:

  Utan vatten:
  Aningen smörig (inte bregott utan mer åt riktigt baksmör), lite oljig och väldigt rund i doft, lite blandade örter framgår men hålls i bakrunden, vanilj finns å vill hela tiden bryta fram men hålls kvävd känns de som, sura äpplen långt i bakrunden, finns div lukter men känns aningen instängd utan vatten, smörpopcorn (japp…), lite cookie-dough-feeling, äppel-smul-paj infinner sig efter lite luftning
  Smakmässigt finner jag denna en aning tunn till en första antydan, smakar lite träfat, lite tanniner, torrhet och kola…hmmm…tvärdör efter nåra sekunder och lämnar ett relativt kort avslut bestående av halm, torr jord, lite sälta och sand (?)

  Med vatten:
  1 droppe vatten förbättrar näsan avsevärt, kola, vanilj, varma mackor (?), smörkex (inte fika-kex utan mer åt marie-kex-med-smör-hållet), kolasås, luktar fräschare, söta äpplen och päronpuré
  Smaken mer oljig nu med en disktinkt liten bränna lååångt i bakrunden som kryper lite grann, torr besk mandarin (?), liten liten rökpuff på efterkälke nu, torra milda kryddor (?), touch av kanel å cacao, ton av rök i avslut

  Gissning: whisky på 40%…tror denna är en blended av något slag..kort avslut, kanske inte ens är från Skottland..hmmm..men känns inte Amrut eller Nikka heller..gissar jag så gissar jag garanterat fel på denna eftersom blended inte är min starka sida, så jag lämnar märke och modell osagt för helt ärligt så har jag ingen aning vilket märke denna wirre är

  Mycket bra whiskykalender för övrigt detta Peter! ja kanske blir en återkommande kund

 10. Tack för en mycket trevlig kalender.
  Jag tror att 9:an är en blended och 10:an är en singel.

Kommentarer inaktiverade.