Flaska 5 & 6 – Jul-i-Kalender 2017

Halvvägs i årets Jul-i-kalender redan. Flaska 5 & 6 är inte samma rökiga upplevelse som förra helgen men den ena är en ganska unik whisky – ”världens första” finns med i beskrivningen av denna – men vad den är först i världen på vill jag inte avslöja. Den andra flaskan är inte så unik, men levererades i en mycket speciell butelj.

Denna helg är ordningen återställd, ni har en single malt och blended i helgens två flaskor, lycka till att hitta vilken som är vilken!

Slainte! //Peter

20 svar på ”Flaska 5 & 6 – Jul-i-Kalender 2017

 1. Sitter och semesterprovar flaska 5 & 6 så därav de fina whiskyglasen.

 2. Blir en kortis idag,
  Två avecer mot varandra, väldigt söta och utan direkt karaktär.
  Jag har ju svårt att skilja på sorterna så ibland men jag tror att detta är sherry.
  Flaska 5 tror jag nog är singelmalten.
  Flaska 6 doftar unket och rutten tång……. äckligt.
  Smakar dock bättre….. men alldeles åt skogen för söt
  Tillbaka till gästerna…..

 3. Två snälla och intetsägande whisky som jag inte direkt kan avgöra vilken som är single resp. blended men måste ju gissa så därför får det bli 8 som single och 7 som blended, men skulle inte förvåna om det är tvärtom.

  • Hmmm!
   Mina kommentarer avser givetvis flaskor 5 och 6 och inte 7 o 8 som står kvar i hyllan och får betyg nästa helg.
   Ps. Det ena destilleriet besökte vi 2015. Vackert ställe 🙂

 4. Peter
  5an lite spritig först, tålde bevattning,
  6an liten medicintouch tål inte vatten..blend
  Johnny
  5an lite söt fruktig, ligger kvar länge
  6an lätt rök/spritdoft, dog med vatten….

 5. 5. Milda dofter och smaker av citrus och kola. Denna tror vi är singel malt.
  6. Även här svaga dofter och smaker. Blended tror vi här.

 6. Flaska 5:

  Utan vatten:
  Lite kola, lite lördags-godis-påse (?), touch av kåda och sav, lite fruktkompott typ äpple, päron, mandarin, banan osv…luktar nästan åt mammas julbak lite grann där i bakrunden (?) nån typ av nygräddad chocolate-chip-småkaka (?), smörkola, liiiten touch av vanlijstång
  Smakmässigt aningen het utan att bränna halsen, halvhög alkoprocent som ligg å lurar…? smakar aningen instängd och inkapslad (måst ha vatten…) men tänk en vanlig blandad fruktskål men modifierad ”Arnold-style” typ pumping-iron-brutal-frukt-smak (ja seriöst…) stark frukt, hint av bourbonfat som ligger å kivas hit å dit i käften…inga kakor i smaken…mjaaa vatten måste vi ha pojkar!

  Med vatten:
  Mycke behaglig doft! lite av ett vaniljkrig här pojkar…bourbonvanilj, vaniljglass (gammeldags, den bra sorten…), smak av sånna där kakor som ens mormor gjorde när man var liten sparvel, ni vet sånna där gula halvplatta runda spröda vaniljdrömmar..eller om dom heter dagdrömmar, eller bondkakor…whatever ni fattar…lite halvbränd crème brûlée, blandade bär me grädde (?), inte sherryfat men dock mogna körsbär, lite friskhet-på-havet-feeling..
  Smakmässigt ingen explosion utan mer allmänt väl avvägt och len som sammet när den fått lugna sig, dock något enformig i smakprofil, hint av rostade mandlar (?), tanniner, något sträv vilket ger bra med salivutsöndring i munnen, smakprofil av yngre tuffare whisky där man satsat mer på att frambringa spritens smakprofil än själva fatet fast utan ”jävlar-anamma-Arnold-punch”

  Gissning:
  hmmm svårt…smakar nästan snarlikt den Nikka 10 Y.O ja har i hyllan fast lite mer in-your-face utan vatten…men pga ”the smoothness” så gissar ja ärligt på single malt, Japan, ca 48-52% alc..Nikka? Yamazaki?

  Flaska 6:

  Utan vatten:
  Stark lukt, luktar inte vanlig bourbonlagring…nått annat trä har använts tror ja…me näsan längre ner i glaset tränger äpple fram samtidigt som en våg av svagare ethanol…hmmm…känns otroligt instängd på nått vis..lite småkärv doftmässigt, luktar nästan lite sträv..om nu sträv har en lukt vill säga..luktar nästan åt en otroligt instängd å fängslad Caol Ila cask strength som inte lever ut sin fulla rätt å som har legat på nygjorda fat av svensk ek (?)..ojoj den beskrivningen..
  Smakmässigt otroooligt mindre smäll-i-nyllet än ethanoldoften först antyder..shit va len den var..märker liten antydan av fattoner i bakrunden och touch av vanlij långt bak på tungan..känns mer som en ”engineered whisky för den stora massan” me allt va de innebär..känns blended..

  Med vatten:
  Öppnar sig dock mer en en droppe vatten (EN droppe), mer vanilj-panacotta och en viss sötma av något slag tränger fram..inte socker utan nån typ av fruktsötma känns de som (?)..mindre ethanol, mer efterätt helt enkelt fast mer på den enkla sidan
  Smakmässigt längre finish..håller ut längre nu (bra) fast ändå hyffsat kort arrival-development-finish..tränger fram trä och kol på nått udda vis utan att vara rökig men..utbränd svart kol minus rökigheten..tycker inte den levererade vidare mycket smakprofil om ja ska vara helt ärlig..känns tam och len trots sin tuffa nos i början utan vatten..typ som om du är å ser på en vit sibirisk tam tiger..vid första antydan känns den häftig å ball, men sen inser du att den är tämjd och tam å bara vill mysa ist…typ nått sånt

  Gissning:
  Blended på 40% från…jaaa svårt…men gissar jag på Skottland så skull ja gissa på nån Johnnie Walker från deras mer exklusiva serie kanske..här har jag säkert tokfel men de är min gissning

 7. 5:an Till en början flashback från en god grappa… blommig, massor med vanilj. Single
  6:an Kort och mesig. Även här massor med vanilj. Blended.

Kommentarer inaktiverade.