Från det nordligaste destilleriet igår Highland Park uppe på Orkney öarna till det sydligaste destilleriet i Lowland nere i Bladnoch, tänk vad mycket fantastisk whisky det finns mellan dessa ytterligheter.
Bladnoch 18 Ã¥r i en special butteljering som de döpt till ”Sheep label” 55% stark, den hade varunummer 85324 och kostade 950 kr, men finns inte kvar i beställningssortimentet längre.
Officiella noteringar:
Doft: Kryddig, kryddnejlika, likörfyllda chokladpraliner, torkat ska från citrusfrukter och ektoner/fattoner. (Men har inte kunnat få fram vilket fat det lagrats på, men måste vara sherry)
Smak, Sött, bränt socker, honung, vit choklad, cigarr, rostat spannmål och läder.
Eftersmak: Lång, läder, vit choklad, mycket likt en punch med mycket stor sötma.
Skotlands sydligaste destilleri som tyvärr sedan mars i år ligger i likvidation (motsvarar svensk rekonstruktion), så framtiden är oviss, men det bästa med whisky är att det finns lager i många många år framöver om det värsta skulle hända.
Sláinte!
Ska testa i kväll.
.
Härlig whisky med doft och smak av russin.
Den här var inte dum. Dock för spritig för min smak sÃ¥ det gick Ã¥t mÃ¥nga vattendroppar innan jag ”fick ner den” till rätt nivÃ¥.
Sherryfat och mycket karaktär. Spännande whisky. Trodde gårdagens HP skulle utklassa dagens Lowland men icke. Jämnt skägg.
Nu har jag tagit blad nog från munnen utan att skriva namnet. Dock osäker på ålder.
15-Ã¥ring?
….eller är det konjakfat whiskyn lagrats pÃ¥?
Glömde ju betyget: 85/100
schysst initiativ att ge Peter nÃ¥gra flaskor…..! Önskar att jag kommit pÃ¥ den själv. Har du hällt samma sort i alla…😜
Haha, ja det hade varit kul att höra om Peter märkt skillnaden i sÃ¥ fall….
Nä, det här är några flaskor som han garanterat aldrig druckit förr och några som tillhör de 5 mest sålda i världen. Ska bli intressant att höra hans omdömen och om whisky som kanske är 5-10 ggr dyrare ger en större upplevelse.
Lördag och bara 4 fÃ¥ dagar kvar till julafton. Som barn var julafton mÃ¥llinjen för en lååång väntan, nu (med whiskykalendern i Ã¥tanke) känns julafton som slutet pÃ¥ en trevlig stund tillsammans. Men det är ju snart jul(i) igen, läs mitt inlägg om tidig julklapp sÃ¥ fÃ¥r vi se om vi inte ”ses” tidigare än väntat.
Dag 20:
Färg: samma kopparfärg som HP:n igår, två ytterspetsar mot varandra.
Doft: sprutig i doften, så spritig att jag fick hämta ett glas till och hälla upp halva i så jag kunde vattna ner den ena halvan (vill smaka ovattnad men dofta färdigt före jag smakar) Ovattnad: söt, sherry. Vattnad: söt, russin, dadlar (julgodis) absolut ingen rök.
Smak, ovattnad: tung sherry, nästan väl tung. Bränt socker, fikon/russin med en sälta på toppen av allt sött. Vattnad: blev den tunn och smaklös, sältan är kvar men helt utan ton.
55/100 i betyg.
Jag är absolut med till sommaren om du orkar göra en liten en….
Me 2!
Guldfärgad en doft av choklad och en söt smak.
Helt okay för en lördagskväll.
80 betyg
Nu ska jag denna smaka, vem kan denna har bakat.
Ursäkta dåliga rimmet
Rum är alltid kul, så här kring jul!
Afton!
Jag måste säga att jag inte har de bästa förutsättningarna idag. Har suttit och kört Läckeby-Kastrup t.o.r. Känner mig rätt mör.
Doftar som något jag inte ens vill ta i mun, spritig stickig sherrysöt och en ton av frukt.
Smakar dock bättre än den doftar. Sherry, russin, sälta, en massa torkad frukt.
Tyvärr så är mina kunskaper om Lowland obefintliga. Har aldrig riktigt kommit överens med dom jag smakat. Tycker nog ändå att denna är lite roligare än gårdagens HP som var godare men tråkigare om ni förstår vad jag menar.
30/100
Kul med whisky som ger så stor spridning i gruppen om vad som är gott eller inte. Då är den svårdefinierad och komplex eller är det bara så enkelt att våra smaklökar, sinnen och stämning som gör att den upplevs så olika.
Synd att vi nu går in på upploppet av denna kalender som har förhöjt mörka december
till en riktigt trevlig och njutbar månad.
Hoppas vi kan se fram emot en ny om knappt 12 månader.
Tack Peter o God Jul till er alla whiskyvänner!
Russin Sherry Spritig bra md lite vatten