Flaska 14 – Whiskykalender 2016

Ja vad ska jag säga om dagens whisky… ett skotskt destilleri som inte varit med i whiskykalendern tidigare, ett destilleri som sällan släpper egna utgÃ¥vor tyvärr är inte detta en egen destilleriutgÃ¥va utan frÃ¥n en oberoende buteljerare endast 381 flaskor fylldes 2015 sÃ¥ det finns nog inte mÃ¥nga flaskor kvar nu – men gillar ni smaken sÃ¥ kan destilleriet vara värt att utforska vidare.

Skål!

121142214

Mortlach (Douglas Laings Old Particular) – 11 Ã¥r – 46% – SlutsÃ¥ld – 772 kr

Douglas Laings Old Particular serie är en unik samling handplockade single cask whisky från hela Skottland, där inget tas bort eller läggs till (alltså ingen kylfiltrering eller färgning görs) utan det du häller upp i glaset ska vara så när som att dra upp en sampel direkt från fatet.

Mortlach verkar vara ett anonymt destilleri som tidigare inte gett ut sÃ¥ mÃ¥nga egna buteljöringar utan varit vanligare att hitta hos oberoende buteljerare – dock gjordes en investeringsplan 2013 där produktionen ska dubbleras och varumärket byggas upp med sin Single Malt, destilleriet som var det första i Dufftown (Speyside) grundades 1823 och tillverkar 2 900 000 liter per Ã¥r och tillhör Diageo sÃ¥ merparten av Mortlach hamnar nog fortfarande i nÃ¥gon blend, har dock inte fÃ¥tt fram vilken.

Officiella noteringar:

Doft: Citrustoner blommar tillsammans med kraftigt spannmål.

Smak: Kryddigt spannmål tillsammans med tyngd på malt, farinsocker och en hint av vanilj.

Eftersmak: Toast med smör och en lätt kryddig ton.

17 svar på ”Flaska 14 – Whiskykalender 2016

  1. Doften är spritig . Smaken är lika dan den… Känner tyvärr inte sÃ¥ mkt mer. Tror pÃ¥ hög % (50+), 15 Ã¥r , känner lite vanilj nu efter ett tag… Glen elgin eller nÃ¥got liknande …. 60/100

  2. Trots något hög sprithalt så ville jag inte vattna ner denna färglösa godbit.
    Massor av dofter och smaker och dessutom en angenäm och ganska lång eftersmak.
    Bravo Peter som lyckats få tag i några av de få flaskorna till kalendern.
    Gillas skarpt!
    85/100

  3. Detta var spännande! Håller med om alkoholstyrkan, provade med och utan vatten och utan var mycket bättre.

  4. Lustigt det här med alkoholhalten, till skillnad frÃ¥n en del tidigare smakprover sÃ¥ upplever jag inte denna som särskilt stark. Dock lite spritig smak. Antagligen min dagsform som avgör 😉 Hursomhelst, en helt okej whisky

  5. Godkväll!
    Idag doftar det inte lika spretigt som igår. Bättre sammanhållen doft dock spritig som vittnar om en ungdomlig dryck. Tydliga apelsintoner och en del citron med inslag av röd grape.
    Smak. Det smakar fan kaffe, och kanel. Maltig smak med inslag av hö och nejlikor. Ganska kort smak. Konstigt att det inte finns några direkta citrustoner från doften. Ungdomlig karaktär som biter tag i munhålan på ett fast men inte alls oangenämt sätt. Jag gillar ju när det inte är för mesigt. Jag tycker inte att styrkan är ett problem den känns väldigt välbalanserad men ung. Hade kanske önskat en lite rundare framtoning.

    Eftersmak, maltigheten är påtaglig, vissa inslag av hö, tycker jag får en touch av vanilj också.

    Summa. God välgjord Whisky men som kanske hade vunnit på längre lagring.
    Tror absolut att detta är en Speyside typ 10 år. Jag undrar om jag till och med har smakat denna ganska nyligen. Kommer inte ihåg vad den hette men Destillerit vill jag minnas heter i så fall Morthlach eller nåt liknande.

    85/100

  6. Vi tycker den doftade mest kemi typ aceton 🙂
    smak som en kryddad snaps
    nja hoppar nog denna

  7. Alltså, vad är det med bleka whiskeys och snarlikheten till rökiga tequilasorter (inkl. kusiner)? Gillar den ändå, agavetonerna i doften finns inte i smaken som är en varm, spritig historia som jag anar någon sorts bitter lime (eller grapefrukt?) i. Den sitter i ganska länge på smaklökarna och jag gillar den.
    En sån borde man ha hemma!

Kommentarer inaktiverade.