Flaska 17 – Whiskykalender 2016

Lite pinsamt att gÃ¥rdagens inlägg var sÃ¥ fel – men man lär sig att man inte alltid kan lita pÃ¥ den förhandsinformation som finns när man beställer en whisky, mycket trÃ¥kigt om man just varit ute efter en viss sort/styrka. Men det blev ju ganska bra ändÃ¥.

Till dagens flaska, denna ÄR stark, jag har kollat pÃ¥ bilden jag tog – vi är över 60% och Ã¥ter igen är det en single malt frÃ¥n en oberoende buteljerare frÃ¥n ett destilleri som tillverkar största del till en framgÃ¥ngsrik storsäljande blend. Finns bara en officiell buteljering (en 12 Ã¥ring) men denna är betydligt äldre.

Trevlig helg och nu börjar vi nedräkningen på allvar, 7 dagar kvar till julafton.

image

Tormore Raw Cask Blackadder Р21 ̴r Р62% Рnr 85902 Р1335 kr

Blackadder har varit med tidigare i årets whiskykalender med dess Raw Cask serie.

Tormore har inte varit med (sÃ¥klart) och är ett ganska ungt destilleri byggt 1959 och är beläget i utkanten av Cairngorms nationalpark där nÃ¥gra av Storbritanniens högsta berg och största skogsomrÃ¥den finns. Namnet Tormore kommer frÃ¥n Gaeliskans Torra Mhòir som betyder ”den stora kullen” Tormores vatten utges för att vara kristallklart. Det kommer rinnandes frÃ¥n berget genom torv och över stora granitblock innan det pÃ¥ vägen mot floden Spey nÃ¥r destilleriet.

Svårt att hitta officiella noteringar om dessa limiterade Blackadder utgåvor, såg dock på Tormores hemsida att de lanserat två nya egna buteljeringar en 14 åring och en 16 åring, hoppas de letar sig till Sverige också. Jo så var det den här blended whiskyn det går åt mängder Tormore till, jo det är Ballentines igen precis som Glenburgie härom dagen.

10 svar på ”Flaska 17 – Whiskykalender 2016

  1. I dag var det drag i glaset, en stark doft möter näsan med en viss antydan till vanilj. Smaken är stark ganska vass men fruktig. Eftersmaken hänger i länge. Med vatten så blommar den ut betydlig och ger mig en väldigt fruktig doft med vanilj och en viss antydan åt honung. Smaken hänger fortfarande i länge med en fruktig karaktär. Hittar även lite honung här. Eftersmaken hänger i länge och det märks att detta är en whisky med mycket karaktär. Slutbetyg blir mycket bra och platsar definitivt i mitt skåp. Skall jag ge mig på en gissning så misstänker jag att det är en Cragganmore.
    Slainte Mhath

  2. Nästan lika bra som gårdagens, dock är eftersmaken lite mager vilket drar ner betyget en aning. Landar på 4 av 5

  3. Godkväll!
    Doft, ikväll känns det som en käftsmäll bara att närma glaset till näsan.
    Jag värmer på den i handen, det blir lite mer nyanserat med massor av torkad frukt, hö och tobakstoner. Finns en stark honungston med lite Ljung på slutet.

    Smak, mer än vad jag pallar så vatten. Och mera vatten. Ah fantastisk balans, smörkola, läder, hö, malt och torv. Vanilj, finns kvar toner av honung och Ljung.
    I frukten har ett letat sig in en ton av Muscat russin. Känns som att denna är runt 21 år, men lite väl alkoholstark för min smak.

    Eftersmak, läderbälte, hö, malt och torv. En viss ton av tjära.
    Finns kvar en stark känsla av vanilj och lite smör.

    Summa. En enastående Whisky. Undrar om den hade blivit sämre av en svagare alkoholstyrkan. Just nu känns den svår att bemästra.. jag är nog nere på ca 25% vatten och ändå känns den lätt övermäktig. I fråga om balans och smakkompositioner så är den fantastisk. Gårdagens Ben Nevis var ju helt klart bäst hittills men denna är förmodligen i samma klass. Jag har ingen aning om vad det kan vara. Cragganmore var på förslag och varför inte, men jag brukar allltid tycka att det ligger mer år halm än hö. Näe för svårt för mig.

    91/100

  4. Känns bra att avsluta med en kaxig whisky efter ett 3 t långt julbord på Halltorps Gästgiveri.
    Kanske är julbordet anledningen till att jag inte tycker att 60% i kväll är för starkt utan njuter den smuttande utan att vattna (vattnade först men tyckte den var bäst utan).
    Lång härlig eftersmak.
    90/100
    Abelour?

Kommentarer inaktiverade.