Flaska 23 – Whiskykalender 2016

Årets näst sista flaska i Whiskykalender 2016. Och här har vi på förhand den kanske mest komplexa. Företagets vanliga recept och dess rökiga har under lagringen börjat på bourbonfat, fortsatt på sheeryfat och brandyfat för att tillslut ligga en stund på romfat.

Själva namnet i sig betyder ungefär blandning. Men det är en Single Malt whisky det vill jag lova. Destilleriet i sig har nämnts i nÃ¥gra kommentarer som gissningar pÃ¥ andra flaskor – sÃ¥ gissar ni idag hÃ¥ll er till en gammal gissning 🙂

Skål!

121232223

Amrut Kadhambam – NAS – 50% – 87058 – 998 kr

Ordet Kadhambam betyder blandning av olika saker (lite beroende pÃ¥ sammanhang) och hos Indiska Amrut har de tagit fasta pÃ¥ det i denna flaska. Först och främst är det en blandning av deras fruktiga vanliga malt och deras rökigare malt. Whiskyn har sedan lagrats i deras vanliga bourbonfat, därefter sherryfat, använda bandyfat och slutligen romfat. Som ni förstÃ¥r blir dÃ¥ smaken lätt komplex, men med Amruts översyn blir det en härlig upplevelse. PÃ¥ siten Master of Malts skriver de ”Sure to sell out super-quickly” och pÃ¥ deras sida gÃ¥r den inte att beställa längre – än sÃ¥ länge finns det ett OK pÃ¥ Clydesdales sida vilket betyder att den fortfarande gÃ¥r att beställa via systembolaget.

Officiella noteringar:

Doft: Rik och fruktig, honungssöt, nötig med drag av ny ek, vanilj blandad med fruktiga toner av citrus och tropisk frukt.

Smak: Kanderad frukt, rik ekton och en svag rökighet med en viss kryddighet.

Eftersmak: Värmande och komplex med en torr och rik eftersmak.

16 svar på ”Flaska 23 – Whiskykalender 2016

  1. OMG! Now we´re talking!
    Här är nog kalenderns bästa whisky (så här långt). Känner bara en liten nyans av rök i doft och smak men så mycket annat godis. Glaset tog alltför snabbt slut.
    Den här får gärna en plats i vårt whiskyskåp.
    90/100

      • Jag var sÃ¥ fascinerad av whiskyn och när jag skrev lyriska kommentarer glömde jag bort att gissa.
        Vet-i-fan om jag ens hade gissat rätt pÃ¥ den iaf 😉

  2. Gammalt guld i färgen och en underbar doft möter nosen direkt. Massor av mörka frukter och sherry.Smaken är söt med sherry, russin, choklad. Fan vet om detta inte är kalenderns bästa whisky hittills. Denna skall inhandlas så fort som möjligt. God Jul på er whiskyälskare .

  3. Godkväll!
    Ikväll är kväll är med stor sorg jag häller upp flaska 23 och beordrar hunden plats i soffan bredvid mig. Imorgon är det ju sista flaskan. Funderar en kort stund på hur det skall kännas imorgon men kommer snabbt överens med mig själv att vi skjuter på det problemet.

    Dagens Whisky doftar himmelskt. Havet strömmar rakt in i näsan och upp genom hela systemet, drar med sig fantastiska toner av frukt, kola, vanilj,mörk choklad,cigarrtobak, läder, ek och Ljung. Det ligger en förförisk rök som en topping utan att vara dominerande.

    Smak. Ja här finns hela smakpaletten med. Det är nog så att detta är den överlägset bästa Whiskyn i den här kalendern (än så länge).
    Det känns som att man överför doften in i munhålan och jag kan faktiskt inte hitta några direkt nya smaktoner. Det är nästan otroligt hur smakerna faller in i varandra men ändå är separerade. Ett hantverk att buga inför.

    Eftersmak, utormodentligt jämna smaker av fat, torv, lite rök och en fin hög sälta. Det gamla svettiga läderbältet finns med men förvånande nog så dunstar
    De söta tonerna bort och lämnar en längtan till att smutta lite till.
    Sältan som sitter kvar är nästan för bra för att vara sann.

    Summa. Ja för mig sÃ¥ är detta kalenderns höjdpunkt. Fantastiskt komplex Whisky som känns ”top notch” rakt igenom. Jag köper en flaska vilken dag som helst. Toppa det här till imorgon Peter sÃ¥ bugar jag för dig med.
    Jag kan dock inte sätta fingret pÃ¥ vad det är för ett destillleri sÃ¥ jag fortsätter väl med att hävda att Bunnahabhain gör världens bästa Whisky, utom ibland……

    94/100

    • Ove, jag älskar dina kommentarer. Vi fÃ¥r se vad morgondagens flaska har att komma med. Men hÃ¥ller med dig, dagens flaska var en höjdare.

Kommentarer inaktiverade.