Flaska 19 – Whiskykalender 2016

När man läser om detta destilleri får man en genuin känsla att passionen för whisky finns med i varje steg. De beskriver sitt hantverk och hur de jobbar hårt för att få whiskyn att smaka som den gjorde på första halvan av 1900-talet.

Dagens buteljering ska ha lite mer rök än deras standardprodukt.

Slainte

121192219

Benromach PeatSmoke 2007 – 9 Ã¥r – 46% – nr 86415 – 814 kr

Benromach är det minsta destilleriet i Speyside med en arbetsstyrka pÃ¥ endast tvÃ¥ personer. Under mÃ¥nga turer under historien har Benromach öppnat och stängt under olika ägare och senast 1983 köpte Gordon och MacPhail destilleriet och utsÃ¥g det till sitt flaggskepssdestilleri. 1998 öppnade de i nuvarande form och mÃ¥let är att göra Speyside ”old school style” med en mer rökt malt än normalt för omrÃ¥det.

PeatSmoke som denna håller ganska modiga 55 ppm vilket ger en spännande nyans till Speyside whiskyn.

Officiella noteringar:

Doft: Romglaserad skinka med svaga toner av citron och timjan.

Smak: Mjölkchoklad (?) lakritsrot och smakpreferenser till BBQ

Eftersmaken är kryddigt fruktig som det färgglada godiset gummibjörnar.

(Ja det var en oväntad smakprofil av en rökig whisky, men visst skulle man kunna ana dessa med orden framför sig – men knappast innan när man luktar och smakar)

17 svar på ”Flaska 19 – Whiskykalender 2016

  1. Nu har vi hamnat rätt. Denna whisky fungerar alla dar i veckan. Bra rökighet och bra eftersmak.

  2. Godkväll!
    Ikväll doftar det fantastiskt. Man tror nästan att man står mitt i ett sågverk som bara sågar ek. Fina toner av rök, citrus och torkad frukt. Finns en vaniljchoklad ton som är toppen.

    Smak. Fattoner av ek, distinkt men behaglig rök, väldigt rena snygga smaker. Vaniljchokladen är inte så framträdande i smaken men väldigt snygg. Citrusen i doften övergår i syltade apelsinskal. En nästan tung ton av Toffe. Havskänslan är påtaglig men inte så hög, saltstänkt gummistövel.

    Eftersmak. Det smakar salt hav, fat, torv och läder. Chokladtonerna är mera påtagliga. Eftersmaken är lång, jämn och med en liten rökpuff kvar till slutet.

    Summa. En väldigt god Whisky. Bra balans och fina nyanser. Helt enkelt en kvalitetsprodukt. Jag tror på en ålder mellan 16-18 år. Buannahabvain?

      • Även om man är ute i terrängen sÃ¥ kan man hitta en god whisky 🙂

        • Sant men, jag borde ha fattat misstanke när inte höjden i havskänslan fanns där……
          Dock tycker jag fortfarande att det finns en massa likheter men ovan nämnda desstilleri…….

  3. Kvällens whisky var mycket bra, fin rök. Om det inte är destilleriets vanliga så kan det vara en Balvenie Peated Cask.

  4. Kan bara instämma med sÃ¥ mÃ¥nga andra här – mycket god whisky! Upplever den som smakmässigt välbalanserad. Hittar inget att anmärka pÃ¥ överhuvudtaget. En sann pärla som tilldelas högsta betyg (5 av 5)

  5. Har du sparat godbitarna till sista veckan Peter?
    Det här var mums! Inte bara för att det finns en liten fin rök i whiskyn utan att den även doftar massor av annat gott och har en komplex fyllighet och lagom styrka. Kanske inte så lång eftersmak som jag hoppades.
    75/100

    • Ja jag brukar börja bra och avsluta bättre (men man vet aldrig pÃ¥ förhand – svÃ¥rt att avgöra innan man provat whiskyn själv) fÃ¥r väl se vad de sista dagarna ger 🙂

  6. Den här har en god rökig doft ! Smaken va Ã¥xÃ¥ fin , lite sälta , rökighet men absolut ingen ardbeg … Tippar pÃ¥ 16-20, Islay whisky ,80/100!

  7. Hoppsan hejsan, hamnade på efterkälken pga weekendresa så nu jobbar jag ikapp efter bästa förmåga.

    Men den här var en som verkligen höll kvar intresset hela vägen. Distinkt rökig, bra sälta och biton av torkade russin och aprikos bakom ekskogen. Lite parfymaktig doft kanske men på det hela riktigt god

Kommentarer inaktiverade.